AUGUST 2016

Boze kapitein ‘gijzelt’ 3300 passagiers

Omdat hun kapitein maar bleef ruziemaken met het havenbestuur van Zeebrugge zijn 3300 passagiers van het luxecruiseschip Aidaprima een uur lang blijven ronddobberen voor de haven. De kapitein wou om 8 uur de haven binnenvaren, maar dat werd hem geweigerd. Er was een probleem met de betaling van de aanmeerkosten en een discussie over het feit of het schip bak- of stuurboord moest aanmeren. De woedende kapitein van het Duitse cruiseschip bleef maar ruziën via de telefoon en via mail en werd verzocht de aanvaarroute te verlaten. Daardoor moest het fonkelnieuwe en 300 meter lange schip voor de haven van Zeebrugge een uur op zee blijven ronddobberen. Een uur en een akkoord later kwam het schip via een grote bocht dan toch binnen, onder begeleiding van een sleepboot. (Het Laatste Nieuws)

 

Hotel Astoria opnieuw in Brussel

Corinthia Hotels kocht onlangs het historische Grand Hotel Astoria in de Brusselse Koningsstraat. Onder de gasten bevonden zich onder andere enkele Brusselse prominenten, maar ook de vroegere eigenaars, Robert en Joelle Goossens-Bara. Zij waren zichtbaar ontroerd toen ze opnieuw hun oude hotel betraden, nadat het meer dan tien jaar geleden sloot. Mevrouw Bara, wiens grootvader het hotel liet bouwen in 1910, zei tijdens een emotionele speech: “Iedere Brusselaar koestert wel één of andere herinnering aan dit gebouw. Het is een goede zaak dat ons prachtige hotel opnieuw zal opleven en we die mooie herinneringen kunnen herbeleven.” Tijdens haar glorieperiode verwelkomde het Astoria heel wat beroemde gasten, waaronder Winston Churchill en Dwight Eisenhower. Het hotel geraakte echter in verval en sloot de deuren. Corinthia Hotels, de Maltese groep die het Astoria hotel in mei kocht, heeft grootse plannen. Na een grondige renovatie, streven de nieuwe eigenaars ernaar om het hotel opnieuw op de kaart te zetten als hét luxehotel in Brussel, met 121 kamers en suites. Het vernieuwde hotel zal herrijzen onder de naam ‘Corinthia Grand Hotel Astoria’.

 

Koppel verdwaalt in China

Een Belgisch koppel dat op reis was in China, kwam daar vast te zitten zonder geld. Ze waren op huwelijksreis in het land, maar namen amper geld mee, zo’n 540 euro. De twee avonturiers trokken al liftend rond, maar raakten de weg kwijt en vielen zonder geld. Omdat het koppel zich niet kon behelpen in het Chinees en de plaatselijke bevolking ook geen Engels sprak, kwam de politie ter plaatse. Zij gaven de verdwaalde Belgen wat eten, drank én een briefje met daarop een Chinese tekst zodat het koppel de weg kon vragen aan de lokale inwoners. Daarna zette de twee hun - beslist onvergetelijke - reis verder. (Het Laatste Nieuws)

 

Gedaan met agenten knuffelen 

Tijdens de Gentse Feesten van 2015 was het plots een vreemde hype: agenten knuffelen. De politie vond dat wel oké, maar vroeg met aandrang om niet gewoon, maar rug aan rug te knuffelen. Dit jaar werden de flikken liever niet meer geknuffeld. Een vriendelijke glimlach volstond dit jaar. Volgens de politiewoordvoerder moesten we met het terreurniveau nog alerter zijn dan anders en was er voor de agenten in het veld minder tijd om te grappen en te grollen. (Het Laatste Nieuws)

 

Citaat van de maand

(over Silicon Valley) ‘Er heerst daar een ongelooflijke drive om de wereld te veranderen. Ondernemers proberen er de gekste dingen uit. En als ze falen, is dat geen mislukking, maar een leerervaring. Silicon Valley-investeerders geven soms makkelijker geld aan iemand die al eens gefaald heeft dan aan iemand die voor de eerste keer een bedrijf opstart. Omdat ze weten: iemand met een mislukking achter de rug, heeft al veel geleerd.’ (Dominique Leroy, CEO van Proximus, in De Morgen)

 

In beslag genomen sigaretten verkocht

Maar liefst 262 miljoen sigaretten van bedenkelijke oorsprong heeft de Belgische douane vorig jaar in beslag genomen. Kleine fabriekjes in Rusland, Italië of China vervaardigen zogenoemde cheap whites, die bestemd zijn voor het zwarte circuit. Er worden geen invoerrechten, accijnzen en btw op betaald. De kwaliteit is vaak bedenkelijk, de prijs zeer laag. Als er namaaksigaretten van de grote merken opduiken, worden die vernietigd. Maar dat geldt niet voor de cheap whites. De Douane heeft de mogelijkheid om die zelf, na controle, terug op de markt te brengen. (De Standaard)

 

Binnenkort erfenis direct voor de kleinkinderen?

Wie erft van zijn ouders, maar het geld of de woning zelf niet nodig heeft, kan vandaag zijn hele erfenis meteen nalaten aan zijn kinderen. Een ‘erfenissprong’, heet dat. Maar het gaat om een alles-of-niets-principe. Ofwel geef je de hele erfenis door aan je kinderen, ofwel aanvaard je alles. Nu de Vlaamse regering plannen maakt om de successierechten te hervormen, ziet CD&V een opportuniteit om daar wat aan te doen. ‘Mensen leven almaar langer, en niet de vijftigers maar de twintigers hebben vaak nood aan een extra steuntje’. (De Standaard)

 

Eeuwenoud boswachtershuisje moet weg

In Zoersel moet een eeuwenoud boswachtershuisje worden afgebroken omdat het in het kadaster aangeduid staat als puin. De eigenaar kocht het zes jaar geleden en voerde verbouwingswerken uit zonder een stedenbouwkundige vergunning te vragen. De burgemeester argumenteert dat de eigenaar wist dat hij puin kocht, en ze wijst er ook op dat hij dat deed aan een gereduceerde prijs. De eigenaar trok nadien nog naar de gemeente, maar dat leverde niets op. Volgens het kadaster is het pand puin, en moet de man dat nu “in de oorspronkelijke staat herstellen”. (ATV)

 

Man dient klacht in tegen handtastelijke masseuse

Een Nederlander heeft bij de Antwerpse politie klacht ingediend tegen een massagesalon, omdat hij daar zou zijn betast. ‘Ik wilde gewoon een massage. Als ik seks had willen hebben, ging ik wel naar een seksclub.’ In het massagesalon werd hem gevraagd zich uit te kleden. In zijn ondergoed moest hij plaatsnemen op de massagetafel. Eerst kreeg hij gewoon een massage, totdat de masseuse iets anders van plan was. ‘Ik voelde handen op plekken, waar ik ze niet moest voelen. Mijn onderbroek werd omlaag getrokken en de vrouw greep naar mijn kruis. Ik bedankte vriendelijk, maar vijf minuten later probeerde ze het weer. Ze vroeg me hoeveel ik wilde bijbetalen voor haar diensten.’

Uiteindelijk verliet de man overstuur het salon. Hij diende een klacht in wegens aanranding van de eerbaarheid. De eigenaar van het massagesalon zegt dat er niks van waar is. ’Voor seks moet je niet in ons salon zijn. De man is kwaad vertrokken en mijn masseuse bleef huilend achter. Ze blijft volhouden dat er niets is gebeurd. Ze was hem enkel aan het masseren’. (Het Laatste Nieuws)