CANADESE AFSTAMMELINGEN VAN ARTHUR NAEYAERT OP BEZOEK IN VELDEGEM EN TORHOUT

DECEMBER 29, 2010

Op 28 en 29 augustus 2010 zijn Kathleen Naeyaert met haar man, Ken Letwin en zonen Michael en David, woonachtig te Barrie (Ontario) op bezoek geweest bij familie van hun grootvader Arthur Naeyaert. Arthur Naeyaert was tijdens de Eerste Wereldoorlog een beroemde en gevreesde “franctireur” (scherpschutter) voor de Duitse bezetters in zijn geboortestad Torhout en het Brugse Ommeland. Arthur is vijfmaal gevangen genomen door de Duitsers maar is telkens kunnen ontsnappen. Na de oorlog is Arthur in 1920 getrouwd met zijn vriendin Martha Mortier om daarna op 28 oktober 1920 te vertrekken met de “Scandinavie” naar Canada. Arthur en Martha hebben zich eerst gevestigd in Manitoba om zich in 1932 definitief te nestelen als farmers in Leamington, Ontario.

Na het zeer vroeg overlijden van hun eerste zoontje Achiel (1925) werd in 1926 hun tweede zoon Thomas geboren. Thomas Naeyaert huwde in 1948 met Madeleine Salvail en zij hadden samen vier dochters: Patricia (1949), Suzanne (1950), Diane (1952) en Kathleen (1960).

Het was op vraag van Michael, de oudste zoon van Kathleen dat de familie een bezoek bracht aan de geboortestreek van overgrootvader Arthur. Michael had in zijn laatste jaar middelbare studies een eindwerk moeten maken over een familielid die zij heel bijzonder vonden. Op voorstel van moeder Kathleen heeft Michael een eindwerk gemaaktover de roemruchte escapadeverhalen tijdens de Eerste Wereldoorlog van de legendarische figuur Arthur Naeyaert, gebaseerd op het naslagwerk van Leon Meersseman: “Soldier without a uniform” gepubliceerd in de “Gazette van Detroit” vanaf december 1987 tot maart 1988.

Op zaterdagnamiddag 28 augustus waren Kathleen, Ken, Michael en David op bezoekbij de familie Jules en Marie-Thérèse Naeyaert-Demuydt in de Halfuurdreef te Veldegem. Het was een gezellige koffietafel met de voltallige familie. Jules is de zoon van Victor Naeyaert, de tweede oudste broer van Arthur. Arthur was de oudste zoon van 13 kinderen; zijn vader was Franciscus Naeyaert (1870) en Idalia Vandierendonck (1867) was zijn moeder.

Zaterdagavond waren onze Canadese bezoekers te gast in Torhout bij Jozef Vackier en Gilberte Coudenys. Gilberte’s vader, Julien Coudenys, zoon van Alphons Coudenys en Maria Vandierendonck was een neef van Arthur.

Zondag 29 augustus was voor ons allen een drukke en gevulde dag: vooreerst een bezoek aan het stadhuis van Torhout waar Eddy De Ketelaere, schepen te Torhout en tevens schoonzoon van Jules en Marie-Thérèse Naeyaert, ons alle hoekjes en kantjes van het stadhuis liet zien. Aan de voorzijde van het stadhuis werd een familiefoto genomen onder het vensterraam, waarlangs Arthur in 1915 bij zijn eerste gevangenneming is ontsnapt. Daarna was een bezoek aan de Westhoek voorzien om heel wat oorlogsgeschiedenis op te frissen. Eerste halte was een bezoek aan het Duits militair kerkhof te Vladslo, gevolgd door een bezoek aan de Dodengang te Diksmuide. Een bezoek aan het Canadees Militair Kerkhof te Langemark kon zeker niet ontbreken voor onze Canadese bezoekers. Het bezoek aan “Tyne Cot Military Cemetery” te Passendale maakte op ons allen een diepe indruk hoe verwoestend deze gruwelijke oorlog wel was voor zoveel jonge mensen. Met een bezoek aan het “Flanders Fields Museum” te Ieper werd ons bezoek aan de Westhoek afgesloten. Na een gezellige babbelen etentje in een leuk restaurant te Brugge namen we afscheid van onze Canadese vrienden. Kathleen, Ken, Michael en David, van harte bedankt voor jullie bezoekaan de geboortestreek van jullie (over)grootvader Arthur Naeyaert.